Rovnako ako iné druhy fazule, aj fialová šalátová fazuľa je bohatá na bielkoviny, sacharidy a vlákninu, vďaka čomu je dôležitou súčasťou vyváženej stravy. Bielkoviny, ktoré obsahuje, prispievajú k správnemu fungovaniu buniek, podporujú telesný aj duševný vývoj a pomáhajú udržiavať hormonálnu rovnováhu. Podľa východnej medicíny má fazuľa pozitívny vplyv na činnosť obličiek a má aj močopudné účinky. Fialová fazuľa je obzvlášť bohatá na antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, podporujú imunitný systém a môžu pomáhať v prevencii rakovinových a neurodegeneratívnych ochorení.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa pomaly trávi, zabezpečuje dlhší pocit sýtosti a nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Obsahuje aj cenné minerály, ako molybdén, železo a mangán, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
Okrem vitamínov skupiny B poskytuje telu aj významné množstvo fosforu, draslíka a horčíka.
Je fazuľa plynatá? Žiadny problém!
Hoci si niektorí spájajú strukoviny s nadúvaním, tieto nepríjemné účinky sa dajú jednoducho zmierniť. Jednou z najdôležitejších vecí je dôkladné namočenie – odporúča sa nechať fazuľu nasiaknuť 8–12 hodín a potom ju variť vo fresh vode, čím sa odstránia ťažko stráviteľné oligosacharidy. Pomáha aj vhodné korenenie – rímska rasca, koriander, fenikel, tymian alebo bazalka nielen dodajú skvelú chuť, ale podporujú aj trávenie.
Ďalší praktický tip: pridajte do vody kúsok morskej riasy, ktorá pomáha rozkladať zložky spôsobujúce nadúvanie. Ak chceme fazuľu ešte ľahšie stráviteľnú, môžeme do jedla pridať aj trochu oleja.
Fialová fazuľa – korenená a všestranná
Vďaka jemnej orieškovej a zemitovej chuti sa výborne kombinuje s rôznymi koreninami a prísadami. Okrem tradičných slovenských chutí – ako bobkový list, cesnak, estragón alebo mletá paprika – sa oplatí vyskúšať aj stredomorské a ázijské kombinácie, ako rozmarín, zázvor alebo ligurček.
Nápady na použitie fialovej šalátovej fazule
Fialová fazuľa je mimoriadne univerzálna. Hodí sa do polievok, prívarkov, šalátov a jedál z jedného hrnca. Môže sa konzumovať uvarená aj opražená na panvici, a taktiež ako základ na nátierky či dipy. Keďže výborne pohlcuje chute korenín a ostatných ingrediencií, je ideálna najmä do šalátov. Tu je niekoľko kreatívnych tipov na prípravu:
- Grécky fazuľový šalát s fetou, olivami a citrónovým dresingom
- Fialová fazuľa s balzamikovým octom, rukolou a orechmi
- Jogurtovo-horčicová nátierka z fazule na opečený ražný chlieb
- Pikantný paradajkovo-bazalkový šalát s olivovým olejom
- Korenistá zmes šošovice a fazule s quinoou a zeleninou