Nakúp nad 100€ a dopravu máš ZADARMO!

Fialová šalátová fazuľa 1 kg

Fialová šalátová fazuľa je výnimočná a chutná strukovina, ktorá vyniká nielen svojou farbou, ale aj výživovou hodnotou. Pestovanie fazule je súčasťou ľudskej histórie už tisíce rokov a v rôznych kultúrach mala význam nielen ako potravina, ale aj ako symbolická rastlina. Fialová šalátová fazuľa patrí medzi najobľúbenejšie odrody, ktorú si obľúbili mladší aj starší. Na obrázku je zobrazený náš vlastný produkt.

Skladom
4,9
Jednotková cena: 4,854 €/kg
Podrobnosti

Rovnako ako iné druhy fazule, aj fialová šalátová fazuľa je bohatá na bielkoviny, sacharidy a vlákninu, vďaka čomu je dôležitou súčasťou vyváženej stravy. Bielkoviny, ktoré obsahuje, prispievajú k správnemu fungovaniu buniek, podporujú telesný aj duševný vývoj a pomáhajú udržiavať hormonálnu rovnováhu. Podľa východnej medicíny má fazuľa pozitívny vplyv na činnosť obličiek a má aj močopudné účinky. Fialová fazuľa je obzvlášť bohatá na antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, podporujú imunitný systém a môžu pomáhať v prevencii rakovinových a neurodegeneratívnych ochorení.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa pomaly trávi, zabezpečuje dlhší pocit sýtosti a nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Obsahuje aj cenné minerály, ako molybdén, železo a mangán, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.

Okrem vitamínov skupiny B poskytuje telu aj významné množstvo fosforu, draslíka a horčíka.

Je fazuľa plynatá? Žiadny problém!

Hoci si niektorí spájajú strukoviny s nadúvaním, tieto nepríjemné účinky sa dajú jednoducho zmierniť. Jednou z najdôležitejších vecí je dôkladné namočenie – odporúča sa nechať fazuľu nasiaknuť 8–12 hodín a potom ju variť vo fresh vode, čím sa odstránia ťažko stráviteľné oligosacharidy. Pomáha aj vhodné korenenie – rímska rasca, koriander, fenikel, tymian alebo bazalka nielen dodajú skvelú chuť, ale podporujú aj trávenie.

Ďalší praktický tip: pridajte do vody kúsok morskej riasy, ktorá pomáha rozkladať zložky spôsobujúce nadúvanie. Ak chceme fazuľu ešte ľahšie stráviteľnú, môžeme do jedla pridať aj trochu oleja.

Fialová fazuľa – korenená a všestranná

Vďaka jemnej orieškovej a zemitovej chuti sa výborne kombinuje s rôznymi koreninami a prísadami. Okrem tradičných slovenských chutí – ako bobkový list, cesnak, estragón alebo mletá paprika – sa oplatí vyskúšať aj stredomorské a ázijské kombinácie, ako rozmarín, zázvor alebo ligurček.

Nápady na použitie fialovej šalátovej fazule

Fialová fazuľa je mimoriadne univerzálna. Hodí sa do polievok, prívarkov, šalátov a jedál z jedného hrnca. Môže sa konzumovať uvarená aj opražená na panvici, a taktiež ako základ na nátierky či dipy. Keďže výborne pohlcuje chute korenín a ostatných ingrediencií, je ideálna najmä do šalátov. Tu je niekoľko kreatívnych tipov na prípravu:

- Grécky fazuľový šalát s fetou, olivami a citrónovým dresingom
- Fialová fazuľa s balzamikovým octom, rukolou a orechmi
- Jogurtovo-horčicová nátierka z fazule na opečený ražný chlieb
- Pikantný paradajkovo-bazalkový šalát s olivovým olejom
- Korenistá zmes šošovice a fazule s quinoou a zeleninou

Údajov
Energetická hodnota: 1 234 kJ / 295 kcal Energetická hodnota:
1 234 kJ / 295 kcal
Tuky: 1,3 g Tuky:
1,3 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,2 g z toho nasýtené mastné kyseliny:
0,2 g
Sacharidy: 36,2 g Sacharidy:
36,2 g
z toho cukry: 2,3 g z toho cukry:
2,3 g
Vláknina: 24,4 g Vláknina:
24,4 g
Bielkoviny: 22,5 g Bielkoviny:
22,5 g
Soľ: 0,01 g Soľ:
0,01 g
Balenie: 1000 g Balenie:
1000 g
Hmotnosť:
1 kg
Fialová šalátová fazuľa 1 kg
Fialová šalátová fazuľa 1 kg
4,9