Vlastnosti a výhody slnečnicových semienok
Slnečnicové semienka majú vysoký obsah kvalitných rastlinných bielkovín a vlákniny, a sú bohaté aj na železo a zdravé tuky. Obsahujú koncentrované množstvo horčíka, draslíka, mangánu, tryptofánu a fenylalanínu, ktoré podporujú správnu činnosť nervovej sústavy. Sú významným zdrojom vitamínu E (tukom rozpustný antioxidant) a selénu, vďaka čomu môžu prispieť k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
Použitie slnečnicových semienok
Výborne sa hodia k slaným aj sladkým pokrmom – môžeme ich posypať na šaláty, pridať do cesta na koláče alebo nimi ozdobiť dezerty. Jednoducho si z nich môžeme pripraviť semienkové maslo alebo rastlinné „mlieko“, ktoré oživia náš jedálniček. Skvelo zapadnú aj do müsli, orieškovo-ovocných zmesí či pest. Pražené a ochutené predstavujú výbornú alternatívu k bežným snackom.