Vlastnosti a výhody pekanového orecha
Pekanový orech sa vzhľadom podobá vlašskému orechu, no je podlhovastejší, jemnejší a sladší. Jeho škrupina je hladká a môže mať rôzne odtiene žltej, hnedej až oranžovej. Vo vnútri sa ukrýva lahodné, krehké jadro, ktoré je mimoriadne chutné.
Rovnako ako väčšina orechov, aj pekanový orech má vysoký obsah tukov, avšak ide predovšetkým o zdravé tuky. Obsah bielkovín môže dosiahnuť až 10 %. Je tiež bohatým zdrojom provitamínu A, viacerých vitamínov skupiny B, draslíka, vápnika, železa a fosforu. Len päť pekanových orechov pokryje jednu šestinu odporúčanej dennej dávky zinku.
Použitie pekanového orecha
Pekanový orech sa výborne hodí do rôznych koláčov, pečiva, vianočiek a chlebov, no je skvelý aj samostatne. Jeho olej je výborný ako zálievka do šalátov či príloha k prílohám.
V americkej kuchyni je ikonickým dezertom pekanový koláč, ktorý dokonale zvýrazňuje jeho prirodzene sladkastú chuť.